HÜDAYİ YOLU DERNEĞİ'NİN VAZGEÇEMEYECEĞİ TEMEL DEÄžERLERİ
TÜM İNSANLIÄžA SAYGI VE ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI
Hüdayi yolu DerneÄŸi katılımcıları, her insanın doÄŸuÅŸtan gelen bir deÄŸeri olduÄŸuna ve herkese onurlu davranılması gerektiÄŸine inanır. Herkes insan olarak ve kanun önünde eÅŸittir ve hiç kimse kimseden üstün deÄŸildir. Hüdai yolu DerneÄŸi katılımcıları, BirleÅŸmiÅŸ Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ifade edilen tüm insan hak ve özgürlüklerini savunur. Sosyal adalet ve fırsat eÅŸitliÄŸi, insanlar arasında eÅŸitliÄŸin gerekliliklerindendir.
ÇEŞİTLİLİKLERE SAYGI VE ÇOÄžULCULUK
Hüdayi yolu DerneÄŸimiz, katılımcıları, temel insan hakları ve Tüm Canlıların Hürriytine ters düÅŸmediÄŸi sürece kolektif ve bireysel farklılıkları zenginlik olarak görür. Kutsal inanç farklılıklarından kaynaklanan çatışmalardan kaçınmak için gerekli bir tutumu benimserler.
BARIÅžÇI VE OLUMLU EYLEM
Hüdayi yolu DerneÄŸimiz, barışçıl bir harekettir. Hüdai yolu DerneÄŸi katılımcıları ÅŸiddeti politik bir araç olarak kullanmayı reddediyor.Hüdai yolu DerneÄŸimiz'in katılımcıları, olumlu ve yapıcı eylemleri tercih eder, düÅŸmanlık güdümlü ve yıkıcı eylemleri reddeder.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜÄžÜNE SAYGI
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i katılımcıları hukukun üstünlüÄŸüne saygı duyar. Kimseyi hukukun üstünde görmez, insan onurunun korunması, evrensel hukuk ilkeleri ve bulundukları ülkenin kanunları çerçevesinde hareket ederler. KuruluÅŸlarını, toplumlarının ÅŸeffaflık ve hesap verebilirlik normlarını karşılayacak veya aÅŸacak ÅŸekilde yönetirler.
ETİK EYLEM
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i katılımcıları, faaliyetlerinde hem etik normlara hem de ahlaki ilkelere dikkat eder. Dürüstlük, güvenilirlik, zararsızlık ve adalet gibi temel etik ilkelere uyarlar. MeÅŸru ve haklı hedeflere meÅŸru ve haklı yollarla ulaşılması gerektiÄŸine inanırlar.
ÇEŞİTLİLİKLERE SAYGI VE ÇOÄžULCULUK
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i katılımcıları, temel insan haklarına ters düÅŸmediÄŸi sürece kolektif ve bireysel farklılıkları zenginlik olarak görür. Kutsal inanç farklılıklarından kaynaklanan çatışmalardan kaçınmak için gerekli bir tutumu benimserler.
DAYANIÅžMA VE ORTAK AKIL
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i katılımcıları, farklı bakış açıları ve fikirlerin tartışılması yoluyla ortak akıldan yararlanır
GÖNÜLLÜ KATILIM VE ÖZGÜRLÜK
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i gönüllüleri için faaliyetlere katılmak veya onlardan ayrılmak kiÅŸinin kiÅŸisel tercihidir. Hüdai yolu DerneÄŸ'i katılımcıları, deÄŸerlerini hayata geçiren ve insanlığa fayda saÄŸlayan projelere bağışlar veya gönüllü çalışmalar yoluyla katkıda bulunur.
ETİK EYLEM
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i katılımcıları, faaliyetlerinde hem etik normlara hem de ahlaki ilkelere dikkat eder. Dürüstlük, güvenilirlik, zararsızlık ve adalet gibi temel etik ilkelere uyarlar. MeÅŸru ve haklı hedeflere meÅŸru ve haklı yollarla ulaşılması gerektiÄŸine inanırlar.
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i bir sivil toplum hareketidir ve bağımsız hareket eder. Bir devletin veya siyasi bir oluÅŸumun uzantısı deÄŸildir. Hüdai yolu DerneÄŸ'i gönüllüleri, demokratik deÄŸerlerin içselleÅŸtirilmesine, aktif yurttaÅŸlığa ve toplum katılımına önem verir ve her bireyin siyasi tercihlerine saygı duyar. Dinin siyasi bir ideoloji haline getirilmesine veya siyasetin bir aracı haline getirilmesine karşı dururlar.
SİVİL KATILIM VE TOPLUMA KATKI
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i katılımcıları, topluma katkıda bulunmayı ve toplumsal sorunların çözümüne yardımcı olmayı sosyal bir sorumluluk olarak görürler. Kendilerini insanlık ailesinin bir parçası olarak görüyorlar. İnsanlığın sorunlarına karşı duyarlıdırlar ve insanlığa hizmet etmeyi amaçlarlar.
İNSANLIÄžA BÜTÜNÇÜ BAKIÅž (VE AKIL VE KALP BİRLİĞİ)
İnsan hem maddi hem de manevi bir varlıktır. Maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması, her iki boyutta da yeÅŸerebilmesi için akıl ve ilmi araÅŸtırmalarla birlikte manevi ilimlerin peÅŸinden gidilmelidir.
ÇEVREYİ KORUMAK
Hüdai yolu DerneÄŸ'i katılımcıları, ekosistemleri de dahil olmak üzere dünyayı gelecek nesiller için korunması gereken bir emanet olarak görür ve çevrenin korunmasına katkıda bulunurlar.
İNSANLIÄžA BÜTÜNÇÜ BAKIÅž (VE AKIL VE KALP BİRLİĞİ)
İnsan hem maddi hem de manevi bir varlıktır. Maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması, her iki boyutta da yeÅŸerebilmesi için akıl ve ilmi araÅŸtırmalarla birlikte manevi ilimlerin peÅŸinden gidilmelidir.
HÜDAYİ YOLU DERNEĞİ'NİN TEMEL DEÄžERLERİ NASIL UYGULANIR?
EÄŸitim
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i gönüllüleri, eÄŸitimi toplumsal kalkınma, barış, fırsat eÅŸitliÄŸi ve sosyal adaleti saÄŸlamanın bir yolu olarak görmektedir. Bu hedeflere yönelik olarak, katılımcılar diÄŸer eÄŸitim odaklı giriÅŸimlerin yanı sıra okullar, üniversiteler, özel ders merkezleri, öÄŸrenci evleri, kurslar, seminerler, hafta sonu okulları ve okul sonrası programlar kurarlar. EÄŸitim programları, bulundukları ülkenin eÄŸitim müfredatı standartlarına göre ÅŸekillenir ve bilim ve sosyal bilimler, beÅŸeri bilimler, sanat, spor ve dil eÄŸitimi gibi farklı alanları içerir. Toplumun her kesiminden insanların eÄŸitim faaliyetlerine katılımını aktif olarak teÅŸvik ederler.
MANEVİ BESLENME VE BÜYÜME
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i gönüllüleri, ruhen geliÅŸmelerine ve manevi ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olan manevi toplantılar, seminerler, paneller ve mentorluk programları gibi dini/manevi, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenler ve destekler.
TOPLUMDA DİYALOG VE BARIŞ
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i gönüllüleri farklı din, ırk, gelenek, kültür ve dünya görüÅŸüne sahip insanlar arasında diyalog ve sivil katılım faaliyetleri düzenler. Bu faaliyetlerin amacı, toplumsal barışı tesis etmek, karşılıklı bilgiyi geliÅŸtirmek, empati geliÅŸtirmek ve herkesi olduÄŸu gibi kabul etme isteÄŸini geliÅŸtirmektir.
Bu etkinlikler arasında sempozyum, panel, seminer gibi akademik etkinlikler; festivaller, geziler ve aile toplantıları gibi kültürel etkinlikler; ortak dualar ve iftar programları gibi manevi etkinlikler; ve insani yardım faaliyetleri gibi sosyal sorumluluk projeleri.
İNSANİ YARDIM VE TOPLUM REFAHINA KATKI
Hüdayi yolu DerneÄŸ'i gönüllüleri, insanlığa hizmeti hem sosyal sorumluluk hem de manevi bir uygulama olarak görürler. İnsani yardım kampanyaları aracılığıyla doÄŸal afetler, savaÅŸlar veya yoksulluk yaÅŸayan insanlara yiyecek ve barınma hizmetleri saÄŸlıyorlar. SaÄŸlık çalışanı gönüllülerinin kurdukları aÄŸlar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine saÄŸlık hizmeti sunarlar. İnsani yardım ve sosyal sorumluluk projelerini kendi kendini idame ettirecek ÅŸekilde planlıyorlar. Sürdürülebilir kalkınma projeleri organize eder ve desteklerler.
KÜLTÜR VE SANAT
Sanat ve kültür etkinlikleri evrensel bir dil olarak toplumlar içinde ve toplumlar arasında iletiÅŸime, barışa ve uyuma katkıda bulunur. Ayrıca kiÅŸisel yetenek ve becerilerin geliÅŸtirilmesine ve ifade edilmesine de katkıda bulunurlar. Bu nedenle Hizmet katılımcıları sanat eÄŸitimi, sanat gösterileri, dil ve kültür festivalleri gibi etkinlikler düzenlemekte ve desteklemektedir.
YAYINLAR
Yaygın eÄŸitim aracı olarak Hizmet katılımcıları, toplumsal barış, gönül-akıl bütünlüÄŸü ve çevre bilinci gibi evrensel insani deÄŸerlerin tanıtılması ve yaygınlaÅŸtırılması için dergi, dergi ve kitap yayınlamaktadır.